Na je instructie kun je voor je zelf bepalen hoe je verder wilt. Je kunt verder gaan met oefenen in de C1, zodat je op een later moment wellicht een overstap kunt maken naar een skiff, of je kunt met twee, vier of zelfs acht personen in een ploeg gaan roeien.

Voordat je je aanmeldt voor skiffinstructie is het aan te raden om eerst een seizoen flink veel kilometers te maken in C-materiaal.

In de loop van 2022 of 2023 gaan  instructie en  roeiniveaus veranderen, bericht hierover volgt.

Roeiniveaus vanaf 2018

Het huidige systeem kent vier niveaus:
Niveau I
Komt in wezen overeen met het oude C1-examen, wordt afgelegd in een C1 en geeft recht om te roeien in al het C-materiaal. Voorwaarde voor het afleggen van het C1-examen is het volgen van het materiaaluurtje.

Niveau II
Vervangt het oude oefenskiffexamen. Voor dit niveau kun je examen doen als je Niveau I hebt, het wordt afgelegd in een skiff. Niveau II geeft recht om te roeien in een beperkt aantal gladde boten, de niveau II-boten. Dit examen is nu onbeperkt geldig.

Niveau III kan worden behaald wanneer je Niveau II hebt. Het examen wordt afgelegd in een skiff, aan techniek worden hogere eisen gesteld die je duurzaam moet laten zien (tijdens een langere vaarroute dan bij de voorafgaande examens)

Niveau IV
Wie niveau III heeft, kan door de vaardigheidsproef af te leggen niveau IV bereiken. De vaardigheidsproef zal om de twee jaar moeten worden herhaald.