Verslag Lichtjestocht

Het boze oog, een vallende zilveren bal en een net met zwemmende kwallen. De kunstwerken van het Amsterdam Light Festival waren tijdens de jaarlijkse Lichtjestocht op 13 januari door de Amstel, Herengracht en het Oosterdok goed te zien. Al moest onze stuur Nico ons, de vier roeiers in de Goliath, bijtijds waarschuwen omdat we met onze rug naar al het moois toe zaten.
De jaarlijkse roeitocht, waaraan dit jaar bijna honderd roeiers van De Amstel, Willem III, de Hoop en Poseidon (met twee boten) deelnamen, begon rond half vijf, nog net voordat het ‘geweld’ van de rondvaartboten losbarst.
De Goliath werd, net als de andere boten, vanaf de Amstel als het ware de Herengracht ingezogen door het prachtig verlichte kunstwerk ‘Whole hole’. Langs de route stonden de mooiste kunstwerken, waaronder de ‘blauwe golven’ (Lightwave), de lichtkaart van Amsterdam (City Gazing) en een veelkleurige slijmzwam in een boom (The life of a slime mold).
De weg hoefde overigens niemand kwijt te raken, want een rode lijn (thinline), een soort levensader, was langs de gehele route gespannen.

De tocht duurde ongeveer tweeënhalf uur met veel spoelhalen, ‘light paddle’, klapje boeg, klapje slag en ‘houden-nu’-commando’s. Soms moesten we even stilliggen om vervolgens met een paar flinke klappen een ‘sprintje’ te trekken en al slippend onder een smalle brug door te varen. Dankzij onze ervaren stuur verliep de tocht voor ons – Froukje en Hanneloes op slag en May en Tabitha op boeg – geheel probleemloos en was er volop tijd te genieten. Een geweldige ervaring.
Aan het einde van de Lichtjestocht was er een lasagnemaaltijd met salade en voor sommigen van ons een wijntje of biertje. We hadden immers toch Nico als BOB.