27 sept: Deze Franse dame is kneedbaar

Beste leden van Poseidon,

Al sinds 1957 organiseert de Roei- en Zeilvereniging Poseidon uit Amsterdam jaarlijks een puzzeltocht door de Amsterdamse grachten. Aan deze Nationale Cryptotocht (begonnen als de ‘Handicaptocht’) doen elk jaar ploegen mee uit heel Nederland, en soms ook uit het buitenland. De deelnemers roeien door de Amsterdamse grachten en moeten daarbij tientallen cryptogrammen en anagrammen oplossen. Bij het oplossen spelen objecten in en langs het water een sleutelrol, zoals gevelstenen, naamborden en reclamezuilen.

Begin dit jaar is de Cryptocommissie van Poseidon enthousiast begonnen met het organiseren van de 63ste editie, die vandaag zou plaatsvinden. Echter, vanwege de onzekerheid over de coronamaatregelen op de langere termijn, moesten we in mei helaas besluiten om de cryptotocht dit jaar niet door te laten gaan. Aan onze lange traditie komt uiteraard geen eind. We gaan ervan uit dat we volgend jaar september alsnog de 63ste Cryptotocht kunnen laten plaatsvinden. Daarop komen we in de loop van 2021 terug.

Om het cryptobrein in vorm te houden, staan hieronder 15 crypto- en anagrammen. Deze hebben -uiteraard- alle betrekking op Amsterdam. Omdat we dit jaar niet kunnen varen, hoeft de oplossing niet per se over water bereikbaar te zijn…

Je mag de vragen delen met (oud) teamgenoten en proberen samen op te lossen, maar het mag ook individueel. Graag het antwoord onder elke vraag noteren en het geheel sturen naar cryptotochtposeidon@gmail.com.
Inzendingen moeten uiterlijk zondag 27 september 2020 binnen zijn.

De winnaar krijgt de grote eer deze unieke Digitale Crypto 2020 te hebben gewonnen en een gegarandeerde startplaats in de eerstvolgende (vaar)editie van de Nationale Cryptotocht.

Veel succes!

De Cryptocommissie van Poseidon
 

1.         Deze Franse dame is kneedbaar

2.         Pa’s radio

3.         In dit royale huis houdt men droge voeten

4.         Is rat?

5.         De magere spanjaard vecht hier in het zand

6.         Literaire tuin

7.         Standplaats in het midden van Mokum

8.         Proost op de noordelijke buurman

9.         Te smal

10.       Moedige handelsplaats

11.       Het slaapgebrek is zichtbaar

12.       Fries meisje neemt de leiding

13.       Einde aan het tijdperk

14.       Niet de kop maar…

15.       Het water met een lange