20 januari: vrijwilligersborrel

Poseidon zoekt vrijwilligers!

Roeiverenigingen zijn nergens zonder vrijwilligers. Gelukkig lopen er bij Poseidon veel mensen rond die zich inzetten voor de vereniging. Toch zijn er nog wat taken waar we hulp bij kunnen gebruiken. We zijn dus op zoek naar jou! Misschien loop je al een tijdje rond met het idee wat voor Poseidon te gaan doen, maar weet je niet wat. Of misschien ben je op zoek naar een goed voornemen voor 2019.

Op zondag 20 januari van 16:00 – 18:00 uur organiseert het bestuur een vrijwilligersinteresseborrel. Hier kun je, onder het genot van een drankje, informatie krijgen over de taken waar we mensen voor zoeken en kun je je, samen met anderen, opgeven. Wie weet word jij in 2019 genomineerd als vrijwilliger van het jaar!

Vacatures:

 • Commissaris Sociëteit
 • Vrijwilligerscoördinator
 • Bardienstroosteraar wedstrijdweekenden
 • Coördinator evenementen
 • Coördinator diners
 • Coördinator Keuken/Barhygiëne
 • Hoofdredacteur en redactieleden Poseidon Post
 • Hulp houten botenonderhoud
 • Hulp kunststof botenonderhoud
 • Vrijwilliger materiaaluurtje
 • Versterking cryptocommissie
 • Bardienst zaterdag of wedstrijdweekenden

Commissaris Sociëteit

Als vertegenwoordiger van de sociëteit coördineer je, samen met de sooscommissieleden, alle zaken die met de Poseidonsoos te maken hebben. Je gaat ervoor zorgen dat alles met betrekking tot de zaal/bar/keuken geregeld is (denk aan mankracht en voorraad). Vooral tijdens de jaarlijks terugkerende evenementen (roeiwedstrijden, cryptotocht, kerstdiner) zal je hier tijd aan besteden. Een aantal van de sociëteitszaken, zoals de zaalverhuur, de inkoop, het bijhouden van de drankvoorraad en het roosteren van bardienstvrijwilligers voor de zaterdagochtenden, wordt al door Poseidonleden uitgevoerd; de commissaris sociëteit zal vooral het overzicht moeten houden en zorgen dat alles goed verloopt. Voor bijna alle activiteiten zijn draaiboeken beschikbaar, en bovendien zal je voorganger je helpen waar nodig. Je bent lid van het bestuur.

Tijdsinvestering: 3 à 4 uur per maand, afhankelijk van de geplande evenementen en inclusief 1x vergaderen per maand.

Vrijwilligerscoördinator

De vrijwilligerscoördinator houdt overzicht over de bezetting van vrijwilligersfuncties. Je bent goed in netwerken en mensen met elkaar in contact brengen. Je enthousiasmeert bestaande vrijwilligers en coördineert de werving van nieuwe vrijwilligers.

Tijdsinvestering: ca 1 uur per week

Bardienstroosteraar wedstrijdweekenden

Als bardienstroosteraar wedstrijdweekenden maak je de barroosters voor de wedstrijdweekenden in het voor- en najaar. Het gaat om het weekend van de Heineken, Head, skiffhead en Novembervieren. Een aantal weken voor de wedstrijdweekenden benader je de poule met barvrijwilligers en zorg je dat het rooster ingevuld is.

Tijdsinvestering: ca 2 uur per evenement.

Coördinator evenementen

De coördinator evenementen regelt de sooskant van de evenementen die elk jaar bij Poseidon georganiseerd worden, 3 wedstrijdweekenden in het voorjaar (Heineken, Head en Skiffhead), 1 wedstrijdweekend in het najaar (Novembervieren), de Cryptotocht (september) en het Kerstdiner (december). Je taken zijn zorgen dat de takenlijst up-to-date is en is opgehangen bij de wedstrijdweekenden, zorgen dat er broodjes, etc. verkocht kunnen worden tijdens de wedstrijdweekenden, huren van serviesgoed en tafels voor het cryptodiner en het kerstdiner, overleg met de cryptocommissie. Overal zijn draaiboeken voor.

Tijdsinvestering: 3 tot 8 uur per evenement.

Coördinator diners

Als coördinator diner zorg je ervoor dat er kookploegen en vrijwilligers voor het uitserveren zijn voor de drie diners die Poseidon elk jaar organiseert (het Headdiner, Cryptodiner, en kerstdiner). Daarnaast geef je de boodschappenlijsten door aan degene die de boodschappen doet.

Tijdsinvestering: 3 tot 8 uur per diner.

Coördinator Keuken/Barhygiëne

Als coördinator keuken stel je een schoonmaakplan op voor het structureel schoonhouden van de verschillende delen in de keuken en bar (kasten, frituur, biertap, oven, magnetron, koelkasten, etc.). Je zorgt ervoor dat het plan wordt gevolgd (mobiliseren Poseidonleden voor schoonmaakacties). En je controleert de houdbaarheidsdata van voedsel in de keuken.

Tijdsinvestering: 2 à 3 uur per maand.

Hoofdredacteur en redactieleden Poseidon Post

Aan het eind van het kalenderjaar verschijnt het papieren verenigingsblad, de Poseidon Post. De redactie bedenkt een thema, benadert mensen om een stukje te schrijven en schrijft zelf stukjes en selecteert foto’s voor het blad. De hoofdredacteur coördineert de boel en zorgt dat het boekje geprint wordt. Er is een draaiboek beschikbaar.

Tijdsinvestering: ca 1 uur per week in november en december

Hulp houten botenonderhoud

Poseidon heeft nog veel houten boten. Houten boten gaan bij goed onderhoud een eeuwigheid mee en sommige van onze roeiboten zijn al meer dan vijftig jaar oud. Dit onderhoud vergt echter precisie, geduld en toewijding. Als er een boot voor groot onderhoud de werkplaats in gaat, dan wordt het helemaal uit elkaar gehaald en alle onderdelen worden apart onder handen genomen. Waar nodig, wordt een beschadigd onderdeel, zoals een spant, precies passend opnieuw gemaakt. Heb je belangstelling in houtrestauratie en geen twee linkerhanden, dan ben je een prima aanvulling van de materiaalcommissie. Het “houtclubje” komt iedere woensdagavond bij elkaar.

Tijdsinvestering: ca 2 uur per week op woensdagavond.

Hulp kunststof botenonderhoud

Ga je liever met harsen, mallen glasvezel en carbon aan de slag, dan met fineer, beitel en schaaf, dan is daar ook alle ruimte voor. Je kunt je opgeven als vrijwilliger voor het kunststofteam. Het team komt bij elkaar als dat nodig is, dus in geval van schade aan een kunststof boot. Gemiddeld duurt een reparatie 4 weken en die tijd zou het fijn zijn, als je gedurende die weken twee tot drie avonden of middagen voor enkele uren beschikbaar zou zijn. Gemiddeld komt dit zo’n 3 tot 4 keer per jaar voor. Ervaring is niet noodzakelijk, je begint met het aanleren van de basisvaardigheden.

Tijdsinvestering ca. 8 tot 16 uur per reparatie (verspreid over verschillende avonden/middagen).

Vrijwilliger materiaaluurtje

Een aantal keer per jaar verzorg je het materiaaluurtje, de theorieles die alle Poseidonleden moeten volgen voor ze C1-examen mogen doen. Je wordt uiteraard ingewerkt op de kennis die overgedragen moet worden.

Tijdsinvestering: ca 1 of 2 uur per maand.

Versterking cryptocommissie

De cryptocommissie organiseert elk jaar de nationale cryptotocht, een puzzeltocht door de Amsterdamse grachten. Je komt terecht in een ervaren commissie. Affiniteit met cryptogrammen wordt op prijs gesteld.

Tijdsinvestering: ca 1 uur per week in de voorbereidingsperiode (van april tot september).

Bardienst zaterdag of wedstrijdweekenden

Tijdens je bardienst zet je koffie en thee en verkoopt versnaperingen. Tijdens de wedstrijdweekenden is er meer eten en houd je je bezig met het smeren van broodjes, opwarmen van soep, het bereiden van tosti’s. Je doet de afwas en zorgt ervoor dat de keuken en bar weer netjes achtergelaten wordt. Een takenlijst van wat er tijdens de bardienst moet gebeuren is beschikbaar.

Tijdsinvestering: ca 4 uur per kwartaal voor de zaterdag en ca 3 uur per bardienst voor een wedstrijd.